Afbeelding

Alex Schalk nu de echte nummer 9

NAC

STEENAKKER – Na een jaar eredivisie is Alex Schalk (20) dit seizoen de onbetwiste nummer 9. Aan inzet zal het bij deze ‘jongen van de club’ nooit ontbreken. Op het veld als een doldrieste te keer gaan, is de verleden tijd. “Ik ga niet meer op elke bal af.”

NAC heeft voor even de wind in de rug. Een competitieoverwinning in eigen huis tegen topper AZ en de bekerwinst op MVV, waarin Schalk de eerste goal maakte. Inmiddels scoorde hij tweemaal in de competitie. Vorig jaar ging het vanaf de voorbereiding als in een droom. Toch gold het cliché dat elke jonge speler een terugval ondergaat ook voor hem.

“Ik voel dat ik meer ervaring heb. Ik ben jong en enthousiast en dan geef je veel. Ik heb geleerd om goed met mijn lichaam om te gaan. Dat bespreek je samen met de medische staf. Ik moet voorzichtiger zijn. Dan houd je rekening met pijntjes op de training, terwijl ik vorig seizoen perse wilde doorgaan”, zegt de aanvaller van NAC.

Goed voor de club
Schalk was de week rond het 100-jarig bestaan van de club een van de gezichten van de laatste lichting NAC-spelers. Terwijl hij werd omringd door coryfeeën die een plek in de geschiedenis van NAC hebben verworven, was de spits zich er extra van bewust dat hij zich nog moet bewijzen.

“Ik weet dat de verwachtingen hoog zijn, maar dat is geen probleem. In eerste instantie doe ik het voor mijzelf. Dan voetbal je lekkerder, want ik moet mijzelf ontwikkelen. Als dat goed gaat, is het ook goed voor de club.”

Jaloezie
Een klein beetje jaloezie voelde Schalk wel toen bekend werd dat de Italiaanse club Fiorentina interesse toonde in collega en leeftijdgenoot Nemanja Gudelj. Ook vond hij het een mooi gebaar van ‘Neno’ die uit dankbaarheid voor NAC niet wilde vertrekken voor minder dan 2 miljoen euro.

“Het heeft natuurlijk wat. Zo’n grote club. Toch denk ik dat de geleidelijke weg de beste is. Daar heb ik het met Ton Lokhoff ook wel eens over. Die zegt dat hij eerst meer dan 120 wedstrijden in de eredivisie speelde voordat hij naar PSV vertrok. Ik wil mij nog drie a vier jaar ontwikkelen”, aldus Schalk.

Nu kunnen we ze pakken
De Bredanaar is verder erg te spreken over de vernieuwde speelwijze onder trainer John Karelse, ondanks dat het er soms niet helemaal uit kwam, zoals tegen Heracles en Willem II.

“Na Heracles was ik echt over de zeik. We stonden onder druk, maar dan baal ik toch dat we het weggeven. We hebben nu een hele frisse speelstijl, waarin we veel druk op de bal en naar voren zetten. Dat kwam er tegen AZ en MVV goed uit.”

Of dat NAC zaterdagavond tegen Heerenveen de stijgende lijn kan vasthouden, blijft altijd onzeker, meent Schalk. “Als er een moment is waarop we hun kunnen pakken, is het nu wel. Ze zitten in een mindere periode. Ach ja, het moet soms ook allemaal op de goede plek vallen. “

De nummer 9 van NAC scoorde vorig seizoen in totaal zes doelpunten, maar laat zich niet uit over zijn gedroomde eindresultaat dit voetbaljaar. “Dat vertel ik alleen thuis. Dat is een soort bijgeloof. Maar in ieder geval worden het dubbele cijfers.”