foto Dazeekoe
foto Dazeekoe

Bredase boten geplunderd door botendieven

Politie

CENTRUM - Zo goed als alle boten aan de Marksingel zijn in de nacht van zondag op maandag slachtoffer geworden van een heuse inbraakplaag. Zo werden de vaartuigen beroofd van jerrycans met benzine en delen van het zeil.

Maar ook de kussentjes bleken waardevol genoeg voor het rapaille om mee te nemen. Een jerrycan werd teruggevonden op een andere boot, nadat tevergeefs was geprobeerd de herkenbare opdruk op de bezinetank uit te wissen, zo verhaalt een van de eigenaren.

Arnoud van Werkhoven, bestuurder van stichting Dazeekoe, heeft inmiddels met meerdere booteigenaren gesproken. Hij hoopt nog steeds dat iemand de daders heeft gezien, of tenminste heeft gehoord. "Sinds dat de heggen aan de straatkanten verdwenen zijn, liggen alle boten veel meer in het zicht vanaf de kant. Dat moet iemand gezien hebben."

De bestuurder van Dazeekoe, een Bredase stichting die zich kosteloos inzet om de singels schoon te houden, weet nog niet of hij aangifte gaat doen. De vorige keer dat er werd ingebroken liet de politie niet meer van zich horen na melding, stelt hij.

Van Werkhoven bekijkt nu of hij een particuliere camera ergens kan installeren om de donkere singels te beschermen tegen onrecht. "Blijkbaar is zelfs een 5 liter jerrycan een interessant doelwit, het is om moedeloos van te worden."