Burgemeester Peter van der Velden tijdens de installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014.
Burgemeester Peter van der Velden tijdens de installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014. Peter Visser

Burgemeester krijgt bijzondere motie 'bloemen en zoenen' van gemeenteraad

Politiek

BREDA – Het was even schrikken voor burgemeester Peter van der Velden. Donderdagavond, iets na tienen, werd er na de bespreking van de begroting een motie ingediend. Tijdens de rondvraag, iets dat niet gebruikelijk is. De vraag wat er zou komen was van het gezicht van Van der Velden af te lezen.

Nóg opmerkelijker was dat de motie 'Bloemen en Zoenen' door álle raadsleden werd ingediend. De motie droeg de burgervader op om de enorme dank van de raadsleden te aanvaarden en ‘zelfs, of misschien juist wel zonder ons, van het leven te blijven genieten’.

‘Overwegende dat wij, niet alleen tijdens raadsvergaderingen maar zeker ook in alle overleggen tijdens late telefoongesprekken, verhitte fractievoorzittersvergaderingen, uw voortrekkersrol bij werkbezoeken en ál die andere momenten hebben geprofiteerd, maar vooral genoten van uw humor, uw ervaring en uw kunde’, las Hanneke van Maanen voor.

Reactie ontroerde burgemeester
“Hier wordt een mens stil van”, reageerde een verraste burgemeester. Met een stem waar de emotie duidelijk in doorklonk ging hij verder. “Iedereen die mij kent weet dat afscheid mij zwaar valt. Tijdens een van de schorsingen zat ik te overdenken hoeveel raadsvergaderingen ik heb geleid. Dat zijn er zo’n 550 geweest. Uw beraadslagingen waren mij zeer lief.”

“Maar u persoonlijk bent mij ook lief, net als alle raden mij lief zijn. Ik heb diep en groot respect voor volksvertegenwoordigers. De vele uren in deze raadszaal waren soms vermoeien, maar ook heel inspirerend. Aan de borrelmomenten na de vergaderingen heb ik altijd gehecht. Sommige burgemeesters zeggen dat je daar niet bij moet zijn. Voor mij geeft het net datgene dat je nodig hebt om de menselijke maat te vinden.”

“Goede relaties zijn namelijk van vitale aard. U heeft allen hard gewerkt om dat aandacht te geven. Dat is het bijzondere van deze stad en haar inwoners. Er gaat geen dag voorbij of er komen dingen tot mij, mails, telefoontjes of gesprekken. Dat doet iets met je. Dat zorgt ervoor dat je een stad kunt besturen, maar niet vanuit macht of gezag.”

'Blijf authenthiek'
“Blijf authenthiek, wil ik u meegeven. Dan kun je iets betekenen voor mensen. Ik vond het geweldig om deze stad te besturen. Je moet soms uitkijken, want het betekent echt heel veel. Breda is niet zomaar een top-tien-stad in de lijsten. Voor mij is het namelijk duidelijk dat Breda bovenaan staat.”

'Breda is niet zomaar een top-tien-stad in de lijsten. Voor mij is het namelijk duidelijk dat Breda bovenaan staat'

“Breda is een stad met inwoners die in vele opzichten grote rijkdom en een nog grotere toekomst hebben. Dat betekent dat ik het altijd een voorrecht heb gevonden om voorzitter te zijn. Dat we ongeacht politieke of maatschappelijke achtergronden dit werk hebben mogen doen. Het is uw verdienste als raad, en die van uw voorgangers, dat we de stad hebben gebracht tot waar we nu staan. Daarvoor mijn oprechte dank.”

'Erg bijzonder'
“Ik merk het nu aan ontmoetingen die ik heb. Dat is heel bijzonder. Het is heel mooi als je mogelijkheden hebt, en daarmee iets kan doen dat iets betekent. De hele samenleving levert daar een inbreng in.”

'Bedankt voor de bloemen. En een compliment'
“Genoeg gezegd. Dank voor de bloemen en het ‘houdoe en bedankt’-boekje. Dat is een prachtig woord. Het is mooi geweest, zegt het. Ik hoop dat u blijft zoeken naar dat wat anderen beweegt om te handelen zoals hij of zij doet. Als je dat doet, dan kun je samen meters maken. Hoewel u het zich mogelijk niet realiseert heeft u dat, ook vanavond, wel gedaan. Daarvoor een compliment.”

Van der Velden sloot af met een dankwoord aan medewerkers op het stadskantoor, de griffie, de bodes en anderen die binnen de organisatie zich hebben ingezet. Een speciaal dankwoord was er voor gemeentesecretaris Richard Meulenbroek. “Zij verdienen evenzeer allen een groot applaus.”