Keurmerk Beveiligers Horeca. foto Thaddeuz
Keurmerk Beveiligers Horeca. foto Thaddeuz

Beveiligers horeca Breda binnenkort aan de slag in pools

Algemeen uitgaan

BREDA - De pilot om horecazaken met een nachtvergunning in het centrum te beveiligen met flexibele pools van gecertificeerde portiers krijgt steeds meer vorm. Volgens Willem van Cromvoirt van Horeca Nederland kan het plan al over enkel weken worden gepresenteerd.

Veegteam
Op dit moment moet elke horecaondernemer met een nachtvergunning vanaf 22.00 uur een of meerdere beveiligers voor de deur hebben staan. De beveiliging is daarmee een grote lastenpost voor veel horeca-ondernemers. Door te werken met flexibele pools worden deze kosten gedrukt.

Het is volgens Cromvoirt niet de bedoeling dat straks de beveiligers alleen nog maar door de straten marcheren op zoek naar onraad. “Dan krijg je een veegteam dat puur en alleen brandjes blust, dat wekt nog veel meer agressie op. Een portier moet ook een gastheer zijn.”

De aangesloten nachtzaken zullen straks één beveiliger beschikbaar stellen die flexibel kan worden ingezet. Een kleine zaak die geen portier voor de deur heeft staan kan dan op drukke momenten een beroep doen op de portiers van een collega. “Het is hierbij wel belangrijk dat de zaken die even geen beveiliger voor de zaak hebben staan de deuren niet wagenwijd openstellen. Er moet kortom altijd iemand zijn die de ingang controleert.”

Momenteel zijn twee grote Bredase beveiligingsbedrijven bezig met het zetten van de laatste puntjes op de i. Hierna moeten de gemeente en de politie het plan nog goedkeuren. De pilot geldt alleen voor de horecazaken die zich hebben aangesloten en zal in eerste instantie alleen donderdag- en vrijdagnacht worden getest.