Afbeelding
@Rithmeesterpark

Duizenden jaren oude vestingsplaats aangetroffen bij bouw Rithmeesterpark

Economie

BREDA - Tijdens een archelogisch onderzoek op het bedrijventerrein Rithmeesterpark hebben archeologen resten gevonden van een duizenden jaren oude vestigingsplaats. Het is niet de eerste keer dat er sporen uit het verleden worden gevonden in het gebied.

IJzertijd
De vestigingsplaats is gebouwd in de Middensteentijd, oftewel ergens tussen 8800 en 4900 voor Christus. Dit blijkt uit aangetroffen vuurstenen scherven. Waarschijnlijk hebben de inwoners er niet heel lang gewoond, want de Bredanaars in die tijd waren nog rondtrekkende jagers en verzamelaars. 

De archeologen ontdekten op de plek verder de contouren van een laat ijzertijds graanschuurtje en vonden ook aardewerk uit die tijd. Op de rand van het beekdal werd een grote waterkuil aangetroffen met een diameter van 4,5 meter en een diepte van meer dan 2 meter.

Romeinse tijd
Tijdens de aanleg van de HSL werden er al eerder resten van 15 huizen uit de IJzertijd aangetroffen. Ook in de Romeinse tijd hebben er mensen in het gebied gewoond, zo blijkt uit de aangetroffen kuilen, greppelsporen en grafstructuren uit die periode. Hierna is het lange tijd rustig op de plek, want de eerste sporen van het verleden daarna komen uit de Nieuwe Tijd. 

De archeologen kwamen de resten op het spoor vanwege de aanleg van  een ecologische zone op het toekomstige bedrijventerrein Rithmeesterpark. Door dit natuurgebied van 60 bij 120 meter loopt de belangrijke beek De Bijloop. Deze verbindt de Vloeiweide bij Rijsbergen met de natuurgebieden als de Trippelenberg en het Mastbos. 

Ecologische zone
De ecologische zone is een belangrijke rustplaats voor dieren zoals de groene kikker, kamsalamander en waterspitsmuis die van het ene naar het andere gebied trekken. Ook is het een goed leefgebied voor vissen, zoals de kleine modderkruiper. Verder zijn de oevers van De Bijloop uitermate geschikt voor ijsvogels die willen nestelen.

Het is de bedoeling dat naast dieren ook mensen straks kunnen uitrusten in de natuurstrook. Zo zullen er paden en bankjes worden aangelegd voor de werknemers van de onderliggende bedrijven. Vanwege de drassige ondergrond kunnen er geen bomen geplant worden, maar wel riet en watergebonden struiken. Het archeologische monument zal worden ingepast in het bedrijvenpark, zodat archeologen ook over 10.000 jaar nog kunnen vertellen over de proto-Bredanaar en zijn land.