Koningsdag in het Valkenberg en bij Stek, 27 april 2018.
Koningsdag in het Valkenberg en bij Stek, 27 april 2018. Henk Ketelaar

Koningsdag Breda: Kip met Instagram en kroondoppen met magneet (foto's)

Algemeen

BREDA –  Koningsdag begint in Breda met het luiden van de Nassauklok en met het houden van een buitengewone vlaggenparade op het Kasteelplein. Ondanks het frisse weer was op dat moment al elk beschikbaar plekje van de kindermarkt in het stadspark Valkenberg bezet. Verwachtingsvol brachten de jeugdige verkopertjes hun spulletjes aan de man.

Door Henk Ketelaar
Bij de aanvang van de kindermarkt was het in en rondom het stadspark al een drukte van belang. Automobilisten die dachten in de wijde omgeving van het park nog een parkeerplaatsje te vinden kwamen bedrogen uit. Vanwege het 538Koningsdag op het Chasséveld was de hele binnenstad voor het autoverkeer geblokkeerd. Parkeerplaatsen waren amper te vinden of moeilijk bereikbaar. Zelfs de verkeersregelaars stelden dat met enige verbazing vast. “We hebben niet de indruk dat er op dat punt is samengewerkt tussen het Oranjecomité en de organisatie van 538,” lieten twee verkeersregelaars aan het Valkenberg weten.

Vroege vogels
Bij ingang van het park aan de Emmastraat had de familie Van der Berg twee partytenten opgezet. Een Koninklijke plek want iedereen kwam eraan voorbij. Om zo’n mooie plek te kunnen bemachtigen was de familie al heel vroeg uit bed. “Om vijf uur waren we al hier om de boel op te zetten”, vertellen ze. De bewering dat het toen nog koud was, wordt weggewuifd met de woorden: “Je sjouwt heel wat af en dan valt dat wel mee.”

Huisdier
Een eindje verderop loopt bij de uitstalling van schoenen en andere spulletjes een kip zijn maaltje te zoeken. Te koop misschien? Nee, de kip blijkt Charly te heten en huisdier te zijn van Alana die op Instagram voor Charly een eigen adres heeft onder ‘Charly chicken’, “en die wordt best veel bezocht,” meldt Alana trots. Naast haar hebben Luka en Landon hun spulletjes op het gras liggen. Ze zijn vriendjes en kopen van elkaar. “Zo kan het ook,” merkt de moeder van Landon gevat op. Twee meisjes maken muziek, de één danst en zingt en de ander begeleid haar met de blokfluit. Ze trekken bekijks en alleen dat is al heel wat waard.

Stek
Op een steenworp afstand van het stadspark wordt op het bijzondere bedrijventerrein ‘Stek’ eveneens een vrijmarkt gehouden. Bijna alle ondernemers van Stek hebben er een stand of uitstalling. Er is van alles te zien op het gebied van creativiteit, ambacht en andere zaken in relatie met natuur en duurzaamheid. In een gezellige en ongedwongen sfeer staat Remko van Gouden Handjes buiten. Hij vertelt dat hij alles wat een stekker heeft repareert. “Geen nieuwe kopen als reparatie nog kan,” tipt hij. Linda Blij maakt ter plekke gedichten en versjes over zaken die de bezoekers aandragen. Hank (8) verkoopt door hem bewerkte kroondoppen die hij van een magneetje heeft voorzien. “Ik heb dit afgekeken in Londen waar ik met mijn ouders ben geweest,” zegt hij eerlijk.