Het is een drukte van jewelste op de Grote Markt.
Het is een drukte van jewelste op de Grote Markt. Foto: Perry Roovers
foto's

Jaaroverzicht februari 2018: Carnaval; #HalbeWasErbij en Schaatskoorts

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA - Het eind van het jaar: tijd voor een terugblik op 2018. Wat haalde dit jaar het nieuws in Breda? Waar sprak Breda over? Wij zetten opvallendste nieuws voor je op een rijtje. Dit was februari 2018.

Carnavalsraad in de Grote Kerk
Een ludieke actie begint langzaamaan te veranderen in een echte traditie. De carnavalsraad vond voor de tweede keer plaats in de Grote Kerk van Breda. Alle carnavalsprinsen van de Bredase gemeente spraken de gemeenteraad toe over de recente gang van zaken en vooral hun prestaties. Blunders, maar ook successen, werden uitvoerig behandeld.

Veel schade door brand Boschstraat
In de nacht de eerste dagen van februari is de bovenverdieping van een pand aan de Boschstraat afgebrand. De brandweer heeft zondagochtend het pand gecontroleerd. 

Rode brug stormschade, met de hand gemaakt
De schade aan de rode brug in park Valkenberg wordt door specialisten met de hand hersteld. Dat is de snelste manier om de schade te herstellen, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Burgemeester plant boompjes als begin van langgerekt stadspark
Er komen 25 esdoorns langs de Nassausingel tussen de Nieuwe Boschstraat en de Nassaustraat. Het is het begin van een langgerekt stadspark rond de singels. Burgemeester Depla plantte de eerste boom samen met projectleider Anton Lips.

#HalbeWasErbij
Het is inmiddels traditie voor de Bredase VVD. Met een clubke op ludieke wijze het carnaval ingaan. Dit jaar zijn Klaas Dijkhoff, Daan Quaars, Christophe van der Maat en Thierry Aartsen verkleed als Russisch curlingteam.

Winnaar Grote Optocht van 't Kielegat
CV De Narrekoppen is de winnaar bij de Grote Wagens tijdens de Grote Optocht van 't Kielegat. De creatie is de Spoedjes en Schots en Scheef voorgebleven. Het motto van deze carnaval is: 'Ge motter mar op komme'.

Sportgala
In februari vond voor de 27e en laatste keer het jaarlijks gehouden 'Sportgala Breda' plaats. In het gezellig gevulde Chassé Theater werden de genomineerde sporters bekroond. Wielrenster Sophie de Boer en tennisser Matwé Middelkoop zijn een van de prijswinnaars.

Dokter na 40 jaar afscheid
Cesar van Walsum heeft zijn laatste werkdag in de drukke huisartsenpraktijk van Teteringen er op zitten.  Zelf kijkt hij met plezier en voldoening terug, hij is dankbaar voor iedereen die hem het vertrouwen schonk en die hij, soms met een woord, soms met een daad en soms door er gewoon te zijn, heeft kunnen helpen.

Amateurkunstenaars tonen hun werk
Stichting Kunst-Schatten Haagse Beemden houdt zaterdag 24 februari de derde editie van het Winterpodium. Hier tonen amateurkunstenaars hun werk, maar het publiek kan ook zelf aan de slag in diverse gratis workshops.

Schaatsen op het Hyacinthplein
Het was voor de ijsmeesters van het Hyacinthplein een aantal nachten doorhalen, maar het resultaat mag er zijn. De ijsbaan op het plein kon woensdag 28 februari open voor publiek.

Schaatskoorts
De schaatskoorts zorgt niet alleen maar voor meer schaatser op natuurijs, maar ook de kunstijsbaan trekt veel bezoekers. Op zondag 25 februari telde de baan tweeduizend bezoekers, een aantal dat volgens locatiemanager Pim de Jager alleen in de kerstvakantie wordt aangetikt. 

Carnavalsraad 2018
Brand in de Boschstraat.
Een groot stuk van een boom waaide los en richtte schade aan, daardoor is de brug tijdelijk afgezet.
Burgemeester Paul Depla plant 25 nieuwe esdoorns.
Klaas Dijkhoff, Daan Quaars, Halbe Zijlstra (...) en Thierry Aartsen.
De Grote Optocht van 't Kielegat, maandag 12 februari 2018. De winnende wagen van de Narrenkoppen.
Het Bredaas Sportgala 2018
Dokter van Walsum heeft zijn witte jas nu echt uitgetrokken...
Amateurkunstenaars Haagse Beemden tonen hun werk.
Schaatsen op het Hyacinthplein
Schaatskoorts in Breda