Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws

Blauwalg aangetroffen in wateren in Breda

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - In verschillende wateren in Breda is blauwalg aangetroffen. Dat maakte Waterschap Brabantse Delta bekend. De Linievijver, de watergang langs Grenssteen en de wateren in het noordoostelijke deel van Hoge Vucht zijn getroffen. Tot nu toe zijn er nog geen zwemwateren vervuild. 

Blauwalg is een bacterie die van nature voorkomt in zoet water. In principe is blauwalg altijd aanwezig. Maar onder bepaalde omstandigheden kan een explosieve groei van blauwalgen optreden. De bacterie is pas schadelijk als er teveel van is. Er ontstaat dan een groene laag op het water.

Vermijd contact
Waterschap Brabantse Delta raadt contact met het water sterk af. Contact met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen, kan dit maag- en darmklachten veroorzaken. Mocht dit toch gebeuren, spoel je dan zo snel mogelijk af en raadpleeg uw arts.

(Lees verder onder de foto)

Slecht voor natuur
Ook voor de natuur en de waterkwaliteit is blauwalg gevaarlijk. De bacterie haalt namelijk zuurstof uit het water. Hoe meer blauwalg, hoe minder zuurstof er over blijft voor vissen en planten. Vissterfte kan het gevolg zijn.

Hoe ontstaat het en wat kunt u doen?
Blauwalgen ontwikkelen zich vooral bij hogere temperaturen en in stilstaand water waarin te veel voedingsstoffen zitten. Die voedingsstoffen zitten bijvoorbeeld in afgevallen bladeren, maar komt ook in het water via lokvoer van sportvissers, brood en hondenpoep. Beperk dus het gebruik van lokvoer, ruim hondenpoep op en voer geen eenden in het water. Wanneer het water afkoelt, verdwijnen de blauwalgen en wordt het water weer helder.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding