Foto: Hanneke Marcelis

Bredase ondernemers timmeren massaal winkels dicht

BREDA - Meerdere Bredase ondernemers zijn dinsdagmiddag begonnen met het dichttimmeren van hun winkels. Ze willen hiermee voorkomen dat hun panden vernield of geplunderd worden tijdens rellen. 


Wie dinsdag aan het eind van de middag door het Bredase centrum loopt ziet een triest beeld. Meerdere ondernemers zijn namelijk bezig met het dichttimmeren van hun winkels. Dit doen zij uit angst voor plunderingen en vernielingen. 

De gehele voorkant van Scotch & Soda is inmiddels betimmerd met houten planken en ook bij de Houtmarkt wordt het hard gewerkt om de passage te beschermen tegen mogelijke rellen. 

De tekst gaat verder onder de foto.

Rellen

Ook vandaag wordt er online opgeroepen om te komen rellen in Breda. Afgelopen zondag trok er een groep relschoppers door Tuinzigt. Zij lieten een spoor van vernieling na. Meerdere winkelruiten werden ingegooid. Vak G van NAC heeft laten weten in ‘opstand te komen tegen vernielingen’. Zij zeggen op Instagram de demonstraties tegen de avondklok te steunen, maar de NAC-supporters zijn fel tegenstanders van vernielingen. “Het slopen van onze mooie stad Breda, het vernielen van eigendommen van onschuldige burgers en plunderen van ondernemers pikken wij niet!” Mocht dit wél gebeuren, dan zullen ‘groepen van Vak G hier tegen optreden’, valt te lezen op het Instagramaccount. 

Noodverordening 

Voor meerdere wijken van Breda geldt inmiddels een noodverordening. Deze verordening geldt voor de gehele wijk Haagse Beemden, Centrum (inclusief het Valkenberg Park), Hoge Vucht, Doornbos-Linie, Tuinzigt en Haagpoort. Dit heeft de burgemeester besloten omdat uit politie-informatie blijkt dat, na de gebeurtenissen in wijk Tuinzigt zondagavond, een groep mensen in de stad elkaar opnieuw oproept om de openbare orde in meerdere delen van de stad ernstig te gaan verstoren. 

Concreet betekent dit het volgende voor genoemd gebied:

- Niemand mag zich ophouden in dat gebied zonder redelijk doel;
- Niemand mag zijn of haar gezicht volledig bedekken;
- Er geldt een verbod op samenscholing;
- Er geldt een verbod op vuurwerk en objecten die als wapen kunnen worden gebruikt.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief