Breda krijgt ‘levensbos’ ten noorden van Haagse Beemden: ‘Herdenking en viering staan centraal’

BREDA - In de polder ten noorden van de Haagse Beemden wordt door de gemeente, in samenwerking met natuurvereniging Markkant Breda en Uitvaartorganisatie Zuylen, een levensbos gecreëerd. Met de aanleg van het bos wordt gebouwd aan een toekomst waarbij herdenking én viering centraal staan. 


In juli 2016 werd de motie Geboortebos aangenomen, maar in 2017 werden de doelstellingen van dit bos verbreed. Vervolgens werd in de voorjaarsnota 2019 een motie aangenomen om te komen tot de realisatie van het bos. Het bos zou in eerste instantie de naam ‘Herinneringenbos’ krijgen, maar in samenwerking met natuurvereniging Markkant Breda en Uitvaartorganisatie Zuylen, werd besloten het een ‘Levensbos’ te noemen. Centraal staat niet het kopen van een boom als herinnering, maar dat er met de aanleg van het bos samen gebouwd wordt aan een toekomst waarbij herdenking en viering centraal staan. 

Inmiddels zijn twee percelen, van in totaal zo’n 10 hectaren, in de polder ten noorden van de Haagse Beemden en ten zuiden van de dijk van de Vierde Bergboezem aangewezen voor dit project. Voor dit perceel is afgelopen voorjaar een subisidie van het Groen Ontwikkel Fonds (GOB) aangevraagd én ontvangen. Samen met het door de gemeente beschikbaar gestelde bedrag is er genoeg budget om de gronden af te waarderen. De aanleg van het bos en het planten van de bomen wordt vervolgens bekostigd door mensen die geïnteresseerd zijn in het sponsoren van een ‘herinnering’. Er wordt echter nog samen met Markkant Breda en Zuylen wat de beste manier is om dit te doen. 

Subsidie

Aan de subsidie van het GOB zitten well voorwaarden verbonden. Zo moet er een natuurlijk bos aangelegd worden. Hier wordt dan ook rekening mee gehouden in de keuze van de beplanting. Daarnaast is het uitgangspunt dat het bos zich, na aanleg, op een natuurlijk wijze verder kan ontwikkelen. Daarom wordt er momenteel een eerste model/impressie voor het levensbos uitgewerkt, wat vervolgens besproken wordt met de partners en belanghebbenden, zoals natuurorganisaties en belanghebbenden uit de Haagse Beemden.

Bregje Kop
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief