Daan Quaars, Johan vandendriessche(VDD), Bas van Dam (Beijng)
Daan Quaars, Johan vandendriessche(VDD), Bas van Dam (Beijng) Foto: Hanneke Marcelis

De nieuwe toekomst van de Koepel is weer een stap dichterbij

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Breda is over een paar jaar een nieuwe wijk in de stad rijker. Het iconische 19e-eeuwse koepelcomplex wordt een plek om te wonen, werken, sporten, ontspannen en cultuur te beleven. Dit zijn de plannen van ontwikkelaars Being en VDD Project Development, waarmee ze vorig jaar de openbare verkoopprocedure van het koepelcomplex hebben gewonnen. Het project ‘Koepel District’ is weer een stap dichterbij nu de gemeente Breda, Being en VDD Project Development de intentieovereenkomst hebben ondertekend.

In de oude rechtbank in het Koepelcomplex is vandaag een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van het Koepelcomplex. Nadat Being en VDD Projectontwikkeling vorig jaar de openbare verkoopprocedure van het Koepelcomplex wonnen, kon vandaag de intentieovereenkomst met de gemeente Breda worden ondertekend. Daarmee gaat de ontwikkeling van ‘Koepel District’ een nieuwe fase in. Al duurt het nog lang tot Bredanaars daar iets van gaan zien, legt Bas van Dam namens Being uit. “Dat is vaak het nadeel van ontwikkelen: Het is een beetje onzichtbaar. Het lijkt soms alsof er niets gebeurt omdat er nog geen concrete ontwikkelingen te zien zijn. Maar dat betekent zeker niet dat we stilzitten.” 

Planning
Komende tijd wordt de haalbaarheidsfase doorlopen waarin de plannen voor de herontwikkeling verder worden ingevuld en vormgegeven. Het doel van de haalbaarheidsfase is om, samen met omwonenden en andere stakeholders, tot een gedeelde ontwikkelingsvisie te komen die het vertrekpunt vormt voor de realisatie van een toekomstgericht koepelcomplex. “Dat is een proces wat we heel zorgvuldig doorlopen. En daardoor kost het ook tijd.” De komende 2,5 jaar blijft de Koepel nog ‘gewoon’ een tijdelijke opvanglocatie. Pas daarna kan er echt gebouwd gaan worden. “En die tijd hebben we ook echt wel nodig om alle plannen uit te werken en ook gemeente en omwonenden daarin mee te laten denken.”

Daan Quaars, wethouder Stedelijke Ontwikkeling, is blij dat de intentieovereenkomst vandaag ondertekend kon worden. “Met het project ‘Koepel District’ komen historie en toekomst samen. Dat is wat zo gaaf is aan dit plan. Het koepelcomplex is een bijzondere plek voor onze stad. Een centraal gelegen locatie, met een rijke historie. Met dit project blijft het Bredase erfgoed bestaan, maar wordt het tegelijkertijd weer een levendige en toegankelijke plek. Waar Bredanaars graag komen om te wonen, werken, sporten of ontspannen. Dat we de intentieovereenkomst nu hebben getekend is mooi nieuws, en een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van ‘de Koepel’!”

Ook Johan vandendriessche van VDD Project Ontwikkeling noemt de ondertekening een ‘mijlpaal’. “In navolging van een succesvolle samenwerking voor de opvang van vluchtelingen op het terrein, zijn we verheugd nu ook samen met de Gemeente Breda de volgende stap te zetten richting de toekomst. De ondertekening van de intentieovereenkomst is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van het project. Samen willen we bouwen aan deze bijzondere plek in de stad, om zo het terrein van de voormalige gevangenis terug te geven aan Breda.” Vandendriessche is enorm enthousiast over de herontwikkeling van de Koepel. “Veel mensen noemen de Koepel een gevangenis. Ik noem het een kunstwerk. De Koepel heeft een enorm rijk verleden. Wij gaan het nu een nieuwe toekomst geven.”

Over de Koepel
Het koepelcomplex ligt centraal in Breda, grenzend aan het Chasséterrein en de historische binnenstad. Het terrein van ruim 3 hectare omvat diverse monumentale gebouwen, met als blikvanger de indrukwekkende koepelgevangenis. Ook een voormalige vrouwengevangenis, een poortgebouw en verschillende gerechtsgebouwen maken deel uit van het complex. Goed acht jaar geleden werd de gevangenis, officieel de Penitentiaire Inrichting de Boschpoort, definitief gesloten.