Afbeelding
Foto: Gemeente Breda

Dit is het ambitieuze plan voor de Oostkant van het centrum van Breda

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - De oostkant van het centrum van Breda gaat op de schop. En de grootste transformatie zal plaatsvinden op het Chasséveld. Want dat parkeerterrein moet plaats maken voor zo’n 1500 woningen, en plekken voor bijvoorbeeld ondernemers, onderwijs en cultuur. Maar dat is niet alles. Want in de ontwikkeling van het gebied kijkt Breda niet enkel naar het Chasséveld, maar naar heel centrum Oost. De ambitieuze plannen voor het gebied zijn vastgelegd in het Ambitiedocument Centrum Oost.

Het is een opvallende afbeelding: De impressie van Breda Centrum Oost die op de voorkant van het vastgestelde ambitiedocument staat. Op de afbeelding is te zien hoe parkeerterreinen Chasséveld, Vlaszak en Achter de Lange Stallen vol staan met gebouwen. Er ligt een jachthaven aan de naast de Koepel. En de kermis staat opgesteld op een parkachtig ‘cultuurplein’ dat vanaf de voorzijde van het Chassé Theater doorloopt rondom Club Solo aan de Kloosterlaan. 

Dat is, natuurlijk, niet exact hoe Centrum Oost eruit zal gaan zien. De tekening op de voorzijde van het ambitiedocument dienst slechts ter inspiratie, legt wethouder Daan Quaars van Stedelijke Ontwikkeling uit. Maar het laat wel duidelijk zien welke richting Breda met het gebied op wil. De oostkant van het centrum moet een ‘hoogwaardige aanvulling’ gaan worden op de historische binnenstad. Met drie duidelijke stadsentrees. Vijf unieke stedelijke ruimtes waaronder de Chassépromenade. En ruimte voor 1500 nieuwe woningen.

“De Oostkant van onze binnenstad is echt een bijzonder gebied”, aldus wethouder Daan Quaars. “Heel veel mensen kennen het en komen er. Maar het verdient wel een flinke kwaliteitsverbetering. En daar gaan we nu met allerlei partijen aan werken. Meer levendigheid en dynamiek. Een plek waar ontmoeten, ontspannen en cultuur centraal staan. Dé plek waar in hartje Breda, tussen het singelpark en de historische stad, op loopafstand van het park Valkenberg en het station op een nieuwe stadse manier kan worden gewoond, gewinkeld, gerecreëerd en gewerkt. Dit wordt echt een levendige plek met veel cultuur en ruimte voor ontspanning.” 

Concreet
Plannen die al concretere vormen aannemen, zijn Vlaszak en Post Breda. Bij Post Breda wordt momenteel al gesloopt. En de herinrichting van Vlaszak start in 2024. Verder zijn er diverse projecten waar op straat nog geen bedrijvigheid te zien is, maar waar achter de schermen wel al hard wordt gewerkt. Dat geldt  uiteraard voor het Koepeldistrict. Maar ook is de gemeente al in gesprek met de eigenaren van Mols Parking om het gebied eindelijk een nieuw leven te geven waarbij een duidelijke verbinding met de Ginnekenstraat zal worden gezocht. Ook gaat de Chassépromenade ontwikkeld worden, en liggen er al plannen voor de Incom Locatie. En ook van het Chassékwartier, zoals het gebied van en rondom het Chasséveld wordt genoemd, wordt werk gemaakt. Daarvoor start een studie naar de mogelijkheden. “We hebben voor dit project ook afspraken gemaakt met het Rijk, dat met een miljoenensubsidie bijdraagt aan een mobiliteitsoplossing om woningbouw te kunnen versnellen.”

Vragen
Het ambitiedocument roept op een aantal onderwerpen vragen op. Want waar blijven alle grote evenementen? En waar moeten Bredanaars en bezoekers van de stad parkeren wanneer parkeerterreinen Vlaszak, Chasséveld en Mols Parking verdwijnen? Het zijn de onderwerpen waar komende tijd onderzoek naar gedaan zal worden. “Een onderzoek waarmee we direct aan de slag gaan is de bereikbaarheid en het parkeren in het centrum. De bovengrondse parkeervelden van de Molsparking, Beyerd/Vlaszak en Chasséveld zullen in deze vorm verdwijnen”, legt wethouder Quaars bij. “Maar we willen geen parkeerplaatsen inleveren. Dan moet je dus gaan kijken naar ondergronds parkeren. Hoe gaaf zou het bijvoorbeeld zijn om onder het Chasséveld een parking te maken die verbonden is aan de Chasséparking en het Turfschip, en dat je vanuit daar zo de binnenstad in loopt? Maar of dat mogelijk is, is een tweede. Parkeren is een belangrijk onderwerp waar we echt onderzoek naar zullen moeten doen.”

Ook naar de locatie van de evenementen wordt een onderzoek gestart. “Het behouden van deze evenementen in de huidige grootte is op deze plek niet te combineren met de ontwikkelingen die nodig zijn om de ambities ten volle te realiseren. Breda vindt het behouden van deze evenementen echter wel belangrijk. We verkennen mogelijke alternatieven in overleg met de sector en onderzoeken welke evenementen we kunnen behouden.” Een mogelijke locatie zou bijvoorbeeld het Zoet zijn. En dat is voor evenementen zoals 538 Koningsdag niet gek. Want dat terrein ligt nog dichter bij het station dan het Chasséveld.

Een derde onderzoek komt er naar de toekomst van het Stadskantoor. Het herontwikkelen van de stadskantorenlocatie wordt als een optie beschouwd.

Ontwikkelingen
De ontwikkeling van het Centrum Oost is niet de enige grote transformatie die de stad komende jaren zal doormaken. Breda ondergaat een schaalsprong, zoals Quaars het noemt. Denk daarbij onder andere aan de ontwikkeling van het gebied Gasthuisvelden, aan spoorzone Crossmark en aan de 26 hectare van het voormalig CSM-terrein. “Juist daarom is dit ambitiedocument belangrijk. Centrum Oost ontwikkelt zich. Maar je mist kansen als je die ontwikkelingen niet met elkaar verbindt. Daarom doen we dat nu met dit document.”

Geïnteresseerden in de ontwikkelingen in het gebied, die op de hoogte willen blijven van het verdere vervolg, kunnen zich aanmelden via https://formulieren.breda.nl/contactformulier-ontwikkeling-gebied-centrum-oost/formulier

Wat valt er onder Breda Centrum Oost
Het gebied wordt begrensd door de Ginnekenstraat met Oude Vest en Karnemelkstraat, de Wilhelminasingel, Nassaustraat en Valkenbergpark. Het gebied vormt een belangrijk deel van de binnenstad, met poppodium Mezz, Nieuwe Veste/Bibliotheek, het Stadskantoor, het Chassé Theater en Stedelijk Museum Breda. Daarnaast zijn er veel grote beeldbepalende gebouwen te vinden zoals de Lange Stallen, het voormalige KPN-gebouw, het Holland Casino in de voormalige kloosterkazerne, het Koepelcomplex en de Pathé Bioscoop. De Claudius Prinsenlaan vormt een van de belangrijkste entrees van de stad