Open Monumentendag 2018
Open Monumentendag 2018

Van oude kerk tot hip café: tientallen monumenten openen dit weekend de deuren

  cultuur

BREDA - Het is dit weekend niet alleen Breda Barst, maar op diverse plekken kun je een bijzonder kijkje nemen tijdens de Open Monumentendagen. Van de Grote Kerk tot de Boterhal en van de Blind Walls tot een uniek kijkje in de oude rechtbank, er is voor ieder wat wils. In totaal doen er zo'n 45 monumenten mee. Wij zetten er een vijf voor je op een rijtje. 


Het klokkenluiders Gilde luidt zaterdag om 10.50 uur de Open Monumenten Dagen Breda officieel in met de klok van de Grote Kerk. Daarnaast wordt de 'opening' van de Blind Wall op het pand van de Teruggave aan de Fellenoordstraat gezien als officiële start van de Kunsten in de Monumenten. Open Monumenten heeft ook de handen ineen geslagen met Breda Barst. Met 'Breda Barst van de Monumenten' hebben zij samen drie akoestische miniconcerten, op drie bijzondere locaties in Breda georganiseerd. 

Boterhal
Voor het eerst neemt De Boterhal, ook wel bekend als Brouwerij St. Joris, deel aan de Open Monumenten Dagen. In 1615 werd een nieuwe vleeshal ingericht aan de Grote Markt. De steenhouwer van prins Maurits leverde een natuurstenen poort en natuurstenen runderkoppen. Vanwege bouwvalligheid werd de voorgevel vernieuwd in 1772, waarbij de poort en runderkoppen bleven behouden. Vanaf 1617 werd de bovenkamer van het pand verhuur aan het Sint Jorisgilde. Het nieuwe fronton is een houten voorstelling van de heilige Sint Joris die een draak verslaat. Ook is er nog een stenen cartouche met kruisboog te zien. Op zondag kunnen bezoekers de brouwerij bezoeken. Daar zullen studenten van De Rooi Pannen tussen 12.00 en 17.00 uur meer vertellen over het monumentale pand.

De ingang van de Boterhal. (Tekst gaat verder na foto)

Rooi pannen
De studenten staan niet alleen bij de Boterhal, maar ook bij hun eigen school. De volledig verbouwde voormalige Seeligkazerne opent zowel op zaterdag als zondag zijn deuren voor bezoekers. Het monument waar vroeger soldaten een opleiding tot strijdkrachten kregen is veranderd in een opleiding voor Toerisme, Recreatie en Horeca. Onder begeleiding van studenten Toerisme & Recreatie kunnen bezoekers rondleidingen volgen. Deze gaat door het Groot Arsenaal waar de praktijkfaciliteiten van de horecaopleiding gevestigd zijn. Zo kunnen ze onder meer het hotel en de restaurants bekijken. De rondleiding vervolgd door het Klein Arsenaal en Het Reduit. Daar volgen de opleidingen Toerisme en Recreatie hun praktijkonderwijs. 

De Rooi Pannen nam in juni 2019 de voormalige Seeligkazerne in gebruik. (Tekst gaat verder na foto)

Sint Martinuskerk Princenhage 
De deelname van de Sint Martinuskerk in Princenhage werd op de valreep nog bekend gemaakt. De uit 1564 daterende kerk markeert op een unieke wijze de kern van 'het dorp in Breda'. Het religieuze erfgoed herbergt verhalen van vele generaties terug. Op de gebrandschilderde ramen van de kerk zitten prachtige details, zoals het kleurrijke bevrijdingsraam. Deze werd in 1954 aan de Sint Martinuskerk toegevoegd en herinnert aan de bevrijding van Princenhage. De kerk is op zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur vrij te betreden.

De Sint-Martinuskerk op de Haagsemarkt in Princenhage. (Tekst gaat verder na foto)

 

Woonhuis aan de Academiesingel
Ook eigenaren van monumentale woningen openen dit weekend hun deuren. Dit doen bijvoorbeeld de bewoners van de Academiesingel 20. In 1909 bouwde schilder, meubelmaker, acteur en glas-in-lood kunstenaar Bartholomeus Klunne dit monument, inclusief atelier. De man, die van 1875 tot 1924 leefde, werd geroemd om zijn bijzonder kleurgebruik. Het huis werd dan ook zijn visitekaartje. Tegenwoordig woont de eigenaresse van een tassenwinkel in de Sint Annastraat in het huis. Aan de achterzijde van het huis is op de begane grond de werkplaats waar de tassen gemaakt worden. Vroeger was hier de meubelmakerij en de glas-in-lood werkplaats. Daarboven op de eerste verdieping vind je het voormalige schildersatelier dat nu is ingericht als vergader- en trainingsruimte. De eigenaren leiden bezoekers aanstaande zaterdag tussen 11.00 en 17.00 rond door hun unieke huis. 

De deuren van dit bijzondere huis worden zaterdag geopend. (Tekst gaat verder na foto)
 

Foodhall
Afgelopen april opende de Foodhall zijn deuren in de voormalige bioscoop Casino Cinema aan de Reigerstraat. In de herstelde oude filmzalen en foyer van de vroegere bioscoop kunnen gasten nu genieten van een hapje en een drankje. Veel van de oude elementen uit de theater- en bioscooptijd zijn nog steeds terug te vinden. Tijdens de Open Monumentendagen is de keuken vanaf 12.00 uur geopend. Bezoekers kunnen op zaterdag en zondag tussen 11.00 en 17.00 uur op eigen houtje de foodhall bekijken, maar er zijn ook meerdere rondleidingen. Elk half uur start er een met een groep van maximaal 25 deelnemers. 

De ingang van de Foodhall aan de Reigerstraat. (Tekst gaat verder na foto)

Hits voor kids 
Monumenten saai voor kinderen? Volgens de organisatie is dat zeker niet het geval. Daarom stelde zij de 'hits voor kids' samen. Op die lijst staan dertig monumenten die een leuk en leerzaam weekend creëren voor de jongste Bredanaars onder ons. Check hier het programma. 

Kijk voor alle deelnemende monumenten op de site van Open Monumenten Dagen Breda