Gaat de droogte ten einde komen?
Gaat de droogte ten einde komen? (Foto: Nico Koevoets/Meteo West-Brabant)

Het weer voor Breda: Veel regen en veel wind

  Weer

Weersverwachting voor donderdag 9 augustus 2018


Algemene luchtdrukverdeling
Een venijnig lagedrukgebied trekt vandaag vanuit Frankrijk naar de Noordzee. De kern van dit laag scheert later vanmiddag en vanavond langs de Zeeuwse en Zuid- en Noord-Hollandse kust naar het noorden.

Weersverwachting voor donderdag 9 augustus 2018
Het lagedrukgebied is zo venijnig omdat het front ervan de begrenzing vormt tussen de hitte boven Oost-Europa en de koelte boven de Britse eilanden en het westen van Frankrijk. De hittegolf eindigde gisteren voor Breda een dag eerder als verwacht. Het kwik kwam niet meer aan de 25 graden toe.

Deze donderdag is het bewolkt, maar in de ochtend nog droog. In de loop van de middag en in de avond komen forse buien tot ontwikkeling. Over het algemeen wordt voor West-Brabant ca 30 mm regen verwacht, lokaal mogelijk meer. Dat is een flinke hoeveelheid, aangewakkerd door de grote temperatuursverschillen in Europa. Lokaal kan ook onweer voorkomen. De temperatuur reikt tot zo'n 22 of 23 graden. Wat de wind betreft, die waait eerst zwak tot matig (2 tot 3 Beaufort) uit zuidelijke richtingen. Vanavond draait ze naar west tot noordwest en wordt gemiddeld (vrij) krachtig met 5 of 6 Beaufort. Tevens zijn er windstoten mogelijk tot 90 km/uur mogelijk, dat is stormkracht. Heftig weer dus vandaag.

Het weer voor de volgende dagen
Vrijdag wisselend bewolkt met opklaringen en wolken. Het is overdag veelal droog. In de avonduren kans op een lokale bui. Middagtemperaturen rond 22 graden bij een matige zuidwestenwind (3 tot 4 Beaufort). Zaterdag is er een afwisseling van zon en wolken. Nog kleine kans op een lokaal buitje in de ochtend. Verder een zwakke zuidenwind en temperaturen tot 23 graden. Zondag veert het weer verder op. Het wordt ongeveer 25 graden bij veelal zonnig weer en een zwak zuidenwindje. Maandag mogelijk in de loop van de dag opnieuw kans op een lokale regen- of onweersbui en lagere temperaturen.

Zo was het weer gisteren
Maximumtemperatuur    23,9 graden
Minimumtemperatuur    13,7 graden 
Neerslag                         4,9 mm

Weersverwachting opgesteld donderdag 9 augustus 2018 om 10:00 uur
 

Nico Koevoets