De Doorstroomvoorziening aan de Slingerweg.
De Doorstroomvoorziening aan de Slingerweg. Foto: Olaf Knook

Daklozenopvang aan Slingerweg raakt overvol: ‘Toename dakloze jongeren’

Door: Olaf Knook Algemeen

BREDA - De huidige bezetting in de Doorstroomvoorziening aan de Slingerweg is momenteel hoger dan gewenst. Breda ziet een stijging in het aantal dakloze jongeren dat wordt opgevangen. Daarom wil de gemeente onderzoeken of er een tweede Jongerenhuis in de regio kan worden opgezet. “Er zijn nu te weinig woningen beschikbaar voor dakloze jongeren.”

Bij de opening van de Doorstroomvoorziening waren er 40 plaatsen beschikbaar in de reguliere opvang en 20 extra plekken voor winteropvang. Momenteel is de daklozenopvang overvol. Het college wijst verschillende oorzaken aan, zoals een trage doorstroming vanwege de woningnood en lange wachttijden. Ook zien ze al enige tijd een toename in het aantal dakloze jongeren.

Jongeren met verslavingsproblemen

Voor dak- en thuisloze jongeren is het doel om binnen drie maanden een geschikte plek te vinden om te wonen of te verblijven. Het college en SMO Breda constateren dat er te weinig opties zijn voor dakloze jongeren met verslavingsproblemen. Deze groep verblijft momenteel in de opvang aan de Slingerweg. Het college onderzoekt nu hoe het aanbod beter kan worden afgestemd op deze groep.

Het uitgangspunt van het college is dat jongeren die in de opvang zitten en zelfstandig kunnen wonen, het meest geholpen zijn met een eigen plek. “Samen met de omliggende gemeenten zijn we verantwoordelijk voor het zorgen van genoeg betaalbare woningen voor dakloze mensen die uit de opvang komen.”

Tekst gaat verder onder de foto


Oud-wethouder Boaz Adank (rechts) bij de opening van de opvang- Gemeente Breda

Te weinig woningen

Maar dit is lastig volgens het college. “Er zijn nu te weinig woningen beschikbaar voor dakloze jongeren uit Breda. Daarom willen we het aanbod van tijdelijke woonplekken uitbreiden met tussenvoorzieningen.” Breda wil dit doen door een extra tussenvoorziening te openen: een Jongerenhuis. “Dit huis is bedoeld als tijdelijke woonplek voor dakloze jongeren die uit de opvang komen en met begeleiding werken aan zelfstandig wonen.”

Op dit moment is er één Jongerenhuis in Breda. Het college wil dit jaar een nieuwe locatie openen in de regio. Daarnaast worden er 22 tijdelijke studio’s gebouwd voor huurders onder de 28 jaar op Kadijkje. Op de Claudius Prinsenlaan komen 55 tijdelijke woningen, waarvan twee derde voor jongeren. Bij de plannen voor de andere locaties wordt ook gekeken naar geschikte huisvesting voor jongeren. In totaal gaat het om honderden tijdelijke woningen voor een periode van 15 jaar.

Buurtbewoners ontevreden

De Doorstroomvoorziening is bij de buurtbewoners al geruime tijd onderwerp van zorg. De opvanglocatie is vorig jaar september geopend om dak- en thuislozen te ondersteunen bij hun weg naar herstel. In het gebouw zijn veertig kamers voor maximaal twee personen per vertrek. De buurtbewoners zijn echter minder tevreden met de voorziening en eisten zelfs via een petitie dat de Doorstroomvoorziening verdwijnt uit hun straat.