Afbeelding
Foto: Beeld Werkt

De verhuizing van patiënten van Langendijk naar Amphia: dit ging er aan vooraf

Door: Amber Kuijs Algemeen

BREDA - Morgen is het voor het Amphia eindelijk zover. Dan gaan honderden patiënten van het Langendijk over naar de nieuwbouw van het Molengracht. Een grote logistieke operatie, maar wat ging daar de afgelopen jaren aan vooraf?

De eerste stappen richting het nieuwe Amphia-ziekenhuis werden in 2011 gezet. Het ziekenhuis en de gemeente tekende toen de intentieovereenkomst voor de samenvoeging van de twee locaties in Breda, wat gerealiseerd moest zijn in 2017. Er zou zo'n 190 miljoen mee gemoeid zijn. Met de plannen hoopt het ziekenhuis in te spelen op de roerige toekomst.

In 2012 maakte het Amphia kenbaar op het voormalige JEKA-terrein te willen bouwen. De gemeente had als eigenaar van het terrein eigenlijk afgesproken om het terrein voor 2020 niet te ontwikkelen. Toch maakte de gemeente een uitzondering voor een krachtig ziekenhuis van regionaal belang. Dit zorgde voor herijking van de plannen, waardoor de oplevering van het ziekenhuis vertraging opliep. De opleverdatum werd toen gelegd in 2018. Het totaalbedrag voor de verbouwing kwam hierdoor op meer dan 220 miljoen. Hierover moest het ziekenhuis in gesprek met de bank

Een destijds gemaakte 'artist-impressie' van het ziekenhuis. (Tekst gaat verder na foto)

Uitstel
Het College van Burgemeesters en Wethouders geeft in 2014 akkoord gaf op de bouwplannen. Daarmee leek de weg vrij voor de nieuwbouw, die uiteindelijk tot sluiting van de locatie Langendijk moet leiden. De bouw startte dan eindelijk begin 2015. Om het patiënten en bezoekers makkelijker te maken werd er vanaf december 2014 een gratis elektrisch pendelbusje ingezet. "Patiënten en bezoekers die dat prettig vinden, kunnen gebruik maken van de pendelbus en hoeven zo niet zelf de bouwactiviteiten te passeren", aldus manager Facilitair Bedrijf en Huisvesting.

Helaas bleek halverwege het jaar dat de nieuwbouwplannen toch uitgesteld moest worden. Het ziekenhuis en de bank kwamen er samen niet uit. "De gesprekken met de banken duren langer dan we hadden verwacht", bevestigde destijds Judith Janssen, manager communicatie, tegen deze site. Hierdoor kon nog niet gestart met de eerste fase, een parkeergarage op de voormalige voetbalvelden. 

Patiënten moeten nog wat langer wachten op het nieuwe ziekenhuis. (Tekst gaat verder na foto)

Start bouw
In december 2015 was de financiering voor het ziekenhuis dan eindelijk rond. Het Amphia bereikte met een bankenconsortium bestaande uit de ING, BNG Bank en Rabobank overeenstemming over de financiering van de nieuwbouw van het ziekenhuis. Toen werd duidelijk dat in 2019 het nieuwe, moderne ziekenhuis zijn deuren zou gaan openen. 

Amphia en aannemersconsortium Four Care tekenden in mei 2016 officieel het contract voor de nieuwbouw van het Amphia ziekenhuis, dat een oppervlakte van 76.000 m² heeft. Op 11 november 2016 gaven beide partijen het officiële startschot voor de verbouwing. Tijdens een bijeenkomst werd de 1100e paal symbolisch de grond in geslagen.  "Het nieuwe ziekenhuis komt er voor en door alle ruim 4500 medewerkers en medisch specialisten. Wij bouwen dus met elkaar aan de zorg voor de toekomst", zei Ernst Hoette, lid Raad van Bestuur Amphia destijds trots. 

De bouw liep gestaag verder. De nieuwe locatie kreeg langzaamaan gestalte. Het Amphia tekende in oktober 2017 ook nog een overeenkomst met De Europese Investeringsbank, die het Bredase ziekenhuis 100 miljoen leende. 

Tijdens het startschot werd de 1100e paal symbolisch in de grond geslagen. (Tekst gaat verder na foto)

In gebruik
Begin 2018 verkocht het Amphia Langendijk. Gebiedsontwikkelaar BPD kocht het pand op 1 februari van het ziekenhuis, wat sindsdien het pand leent. Kort daarna volgde een grote mijlpaal in het proces. Eind februari heeft het Amphia Ziekenhuis op locatie Molengracht de nieuwe hoofdingang en ontvangsthal in gebruik genomen. Deze ingang verbindt de nieuwbouw met het 'oude' gedeelte.

Toen was daar eindelijk een concreet moment: het Amphia maakte begin 2019 bekend dat de nieuwbouw vanaf eind november in gebruik werd genomen. Het College van B&W kreeg toen ook een kijkje tijdens de afronding van de nieuwbouw. Na de rondleiding mocht het college in de centrale hal een groot bouwscherm weghalen. Daarmee is het sanitaire blok dichtbij de in- en uitgang in gebruik genomen. Met de ingebruikname van dit blok komt voor bezoekers en patiënten de opening van de nieuwbouw een stap dichterbij. Het Amphia sloot dit jaar nog een overeenkomst met Four Care. De aannemer gaat ook de renovatie van het huidige pand van het Molengracht op zich nemen. 

In juni van dit jaar mocht een select groepje een kijkje komen nemen in het spiksplinternieuwe ziekenhuis. Die dinsdagmiddag kreeg de ziekenhuisleiding de sleutel symbolisch overgedragen van de aannemer, waarna het inrichten kon beginnen. Daarnaast is de het ziekenhuispersoneel de afgelopen maanden getraind om te werken in de nieuwbouw. 

Een kijkje in het nieuwe ziekenhuis. (Tekst gaat verder na video)
 

D-day
Morgen is het d-day voor het Amphia. Die datum staat bij het ziekenhuis al tijden rood omcirkeld in de agenda. Dan gaan honderden patiënten over van het Langendijk naar het nieuwbouw van het Molengracht. En die grote logistieke operatie heeft voor veel automobilisten consequenties die dag. Vanaf 09.00 rijden er iedere vijftien minuten speciaal aangepaste vrachtwagens met patiënten onder politiebegeleiding naar locatie Molengracht. Dat duurt tot ongeveer tot 15.30 uur 

Als test werden al eerder 'Patienten' vervoerd van Amphia Langendijk naar Molengracht.